22 Kasım 2017 Çarşamba

PEG VE ENTERAL BESLENME

PEG(PERKÜTAN ENDOSKOPİK GASROSTOMİ)NEDİR 

     


      PEG, ağız yolu ile yeterli beslenemeyen hastalarda uygulanan endoskopi yolu ile karına yerleştirilen beslenme tüpü işlemidir. PEG uygulaması 2-3 haftadan daha uzun süre ağız yolu ile beslenemeyen veya yutma sıkıntısı çeken hastalarda beslenmeyi sağlamak ve desteklemek amacı ile kullanılır. Bu PEG kateteri slikon ya da poliüretan üründen üretilir ve eşit derecede kullanıma uygundur.





      PEG kateterlerinin son kullanma zamanı yoktur ve işlevini devam ettirdiği sürece kullanılabilir. Replasman tüpleri (gasrostomi tüpü ve buton) takılma tarihinden 6 ay sonra değiştirilir. PEG kateteri olduğu sürece dedoktor yasaklamamış ise, hastada yutma güçlüğü yok ise hasta ağız yolu ile de beslenebilir. PEG kateteri dönüşümü olmayan bir işlem değildir. Normal yutma organlarına ve işlevlerine zarar vermez. Hastanın normal yolla beslenmesi başladığında bu kateter zorlanmadan çıkarılabilir. PEG işlemi herhangi bir nedenden dolayı beslenemeyen hastalarda sıvı ve besin ihtiyacının doğal bir yolla karşılanmasını sağlar.

       PEG KİMLERE YAPILIR 
• Yutma güçlüğü çeken, iştah problemleri olan, ağızdan yeteri kadar beslenmeyen hastalar PEG’den faydalanabilir. Bu hedefler göz önüne alındığında, PEG tüp kullanımı çok geniş hasta grubunu kapsamaktadır. Aşağıda bu hastalıklar için çeşitli örnekler verilmektedir.
• Kulak, burun ve boğaz bölgesinde ya da yemek borusu ve mide kaynaklı bazı tıkayıcı tümörler.
• Serebrovasküler inme (felç) ya da kafa travması sonrası yutma güçlüğü, yutamama durumlarında ve beyin tümörü, Parkinson hastalığı, amiyotrofik lateral sklerozis (ALS), serebral palsi bulunan hastalar.
• Uzun koma, politravma, AIDS’te aşırı tükenmişlik, kısa barsak sendromu, rekonstrüktif yüz cerrahisi, Crohn hastalığı, kistik fibroz, kronik böbrek yetmezliği
• PEG sistemi kullanımı için bir diğer endikasyon, kronik sindirim sistemi tıkanıklıklarında mide sıvılarının ve ince barsaktaki salgıların palyatif drenajıdır.


      

Benzer Yayınlar

PEG VE ENTERAL BESLENME
4/ 5
Oleh

Yazılarımızı beğeniyor musunuz?Abone Olun Yazılarımı Kaçırmayın.